We Want You (1): hoe ver gaan we om personeel binnen te halen?

Toegevoegd op 22-07-2019

In de bouw, installatietechniek en ICT is al lange tijd sprake van ernstig personeelstekort. Volgens werkgeversvereniging AWVN blijkt uit een enquête dat bedrijven in die sectoren het steeds gekker maken om personeel aan te trekken. Hoge salarissen voor nieuwkomers en aanbrengbonussen die lopen van tientjes tot duizenden euro’s. Tijd om eens poolshoogte te nemen. Want 'hoe gek' is het mkb? Of valt dat allemaal wel mee? Deel 1 van de serie 'We Want You'.

Opmerkelijke verhalen over adellijke titels, beginbonussen en allerlei ander creatiefs haalden de afgelopen maanden de media, maar bij MKB-Nederland herkennen ze de beeldvorming niet. ,,Natuurlijk hebben bedrijven last van krapte. Er zijn zo’n 160.000 openstaande vacatures binnen het mkb en 280.000 in het totaal." Volgens de woordvoerder arbeidsmarkt van VNO-NCW en MKB-Nederland Rob Slagmolen is er binnen het mkb helemaal geen geld voor absurd hoge bonussen en salarissen. ,,Het mkb lost dat anders op. Wij zien in de branches dat werkprocessen worden aangepast, er wordt meer samengewerkt met collega-bedrijven. Binnen bedrijven wordt er meer opgeleid en via eigen werknemers aan nieuwe arbeidskrachten komen is ook populair."

Professionals
Bij Rutges Vernieuwt, een bedrijf in het midden van het land voor bouw en verbouw, zien ze ook de krapte op de arbeidsmarkt, maar herkennen zich niet in excentrieke verhalen. Brigit Rams, HR-specialist Recruitment en Talentontwikkeling: ,,In de bouwbranche is er wel een tekort, maar wij zijn er niet minder kritisch om. Wij willen professionals. Daarom investeren wij vooral in ons personeel en zijn we over het algemeen iets creatiever met personeelswerving.”

Aanbrengbonus
Dus hier geen aanbrengbonussen, leaseauto’s en adellijke titels? ,,Wij herkennen ons niet in dat soort verhalen. Aanbrengbonussen wel. Wij gaan ervan uit dat als iemand die hier al werkt en zorgt voor een nieuwe werknemer, die persoon de nodige kwaliteiten heeft. Daar hebben wij geld voor over. De bonussen zijn verdeeld over twee fases. Na succesvolle proeftijd het eerste deel en als de nieuwe werknemer een succesvol eerste jaar heeft, krijgt de aanbrenger het tweede deel. Het is een leuke, maar geen extravagante bonus, want dan krijg je ook niet de juiste kandidaten aanbevolen."

Sfeer
Hoe zorg je er dan voor dat personeel blijft? ,,De sfeer vinden wij erg belangrijk. Wij zijn van origine een familiebedrijf en saamhorigheid zit in ons DNA. Wij zijn er met en voor elkaar. Dat stralen we ook uit en het komt regelmatig voor dat iemand die hier weg gaat toch weer terugkomt. Onze secundaire arbeidsvoorwaarden zijn goed, we organiseren vaak leuke evenementen, de werknemers krijgen met feestdagen een kleine, originele attentie. Allemaal dingen die ertoe doen.”

Scholing
De aanwas van nieuw personeel komt mede door scholing en samenwerking. Rutges heeft nauwe banden met het ROC Midden Nederland en Bouwmensen, plaatsen waar jongeren worden opgeleid in bouw en infra, in combinatie met werken in de praktijk. Rams: ,,Samenwerken en goede BBL-trajecten verzorgen zorgt ook voor aanwas van personeel. Deze jongens werken vier dagen bij ons, gaan een dag in de week naar school. Dat zijn maatwerktrajecten en het lukt niet altijd. Maar als het succesvol is, is het zeker een win-win-situatie.”

Lees verder op deOndernemer.nl

Laatste nieuwsberichten

Hieronder vindt u de laatste 5 nieuwsberichten die geplaatst zijn.

AmsterdamVacatureBank.nl - Nieuwe vacatures en CV's in Amsterdam

Interesse in een nieuwe baan of nieuwe collega's in de regio Amsterdam? Op de AmsterdamVacatureBank.nl kunt u werk zoeken, solliciteren op een vacature en uw CV plaatsen. De start voor ander werk en een nieuwe toekomst begint hier.

AmsterdamVacatureBank.nl is onderdeel van:

Stadvacaturebank